Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλο κέφι στη φετινή χοροεσπερίδα!

Μόνο επιτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή εκδήλωση του Συλλόγου στο κέντρο "Καρβούνης". Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου με αποτέλεσμα η προσέλευση να ξεπεράσει αυτές όλων των τελευταίων ετών. Ήρθαν συγχωριανοί μας ακόμα και από τη Πάτρα και την Αθήνα ενώ ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε η εμφάνιση του χορευτικού που έκλεψε τις εντυπώσεις με τη παρουσία του. Δυστυχώς βέβαια, έλλειπαν αρκετοί συγχωριανοί αλλά ελπίζουμε να καταφέρουν του χρόνου να είναι μαζί μας.
Ενθουσιασμός υπήρξε και για τη παραδοσιακή ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα που κράτησε αμείωτο το κέφι και το χορό μέχρι της 5 το πρωί!!! Ο σύλλογος τους ευχαριστεί από καρδίας για τη βραδιά που μας χάρισαν.
Επιτυχία είχε και η λαχειοφόρος αγορά που μοίρασε πλούσια δώρα σε πολλούς τυχερούς. Δώρα επίσης μοίρασε ο Σύλλογος και σε μικρά παιδιά και μαθητές.
Λόγω του φόρτου εργασίας για το ανέβασμα του site του χωριού θα κάνετε υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και βίντεο. Σε λίγο καιρό θα έχουμε τη δικιά μας ιστοσελίδα.

1 σχόλιο:

AitheroVamon είπε...

Μπράβο παιδιά!!!και του χρόνου καλύτερα.λόγω δουλειάς και απόστασης δεν μπορούσα να είμαι παρών αλλά έμαθα οτι περάσατε πάρα πολύ καλά!οσο για το site,καταπληκτική κίνηση, πρέπει να είσαι πολύ "κακομοίρης" για να μην το υποστηρίξεις. Προσηλίώτες όλου του κόσμου ενωθείτε!!! χαιρετισμούς σε όλους!!!