Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς Καφενείο το χωριό

Χωρίς διαχειριστή έχει μείνει το κοινοτικό καφενείο στο χωριό μας. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει δημόσιο ενδιαφέρον από κάποιον για να αναλάβει τη διαχείρισή του. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση από το blog μας για το ζήτημα που είναι από τα πλέον σημαντικά για τη ζωή του χωριού τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους θερινούς μήνες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ας το παρει τουλαχιστον ο συλλογος

Βλάσης Παπαχρήστος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε.Η αλήθεια είναι πως το ιδανικότερο θα ήταν πάντα τη διαχειριση να την είχε ο Σύλλογος. Δηλαδή να υπήρχε μια συλλογική διαχείριση του καφενείου. Ο σύλλογος όμως δεν είναι απρόσωπος. Αν ο σύλλογος αναλάμβανε τη διαχείριση θα έπρεπε κάποια άτομα να λειτουργούν το καφενείο κάθε σαββατοκύριακο, το πάσχα, το πανηγύρι, το καλοκαίρι, στις κηδείες και τα μνημόσυνα κ.λ.π κ.λ.π.

Εγώ προσωπικά θα επιθυμούσα να λειτουργούσε το καφενείο συλλογικά αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο. Το επόμενο βήμα στην υπάρχουσα κατάσταση βέβαια είναι να εξετάσει ο Σύλλογος το ενδεχόμενο να περάσει το καφενείο στη διαχείριση του και να μη το διαχειρίζεται ο δήμος και να αποφασίζει ο σύλλογος σε ποιον θα δώσει το καφενείο ή αν θα το λειτουργήσει ο σύλλογος μόνος του.
Πάντως το να το λειτουργήσει μόνος του ο σύλλογος αυτή τη στιγμή είναι κάτι πολύ δύσκολο. Λίγοι άνθρωποι είναι αυτοί που τρέχουν για το σύλλογο και πάλι υπάρχουν δυσκολίες.