Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

Φωτογραφίες

Στείλτε όσοι έχετε φωτογραφίες που αφορούν το χωριό. Από εκδηλώσεις, τοπία, δραστηριότητες, κ.λ.π. Θα αρχίσουμε με αυτό το τρόπο να κάνουμε συλλογή φωτογραφίων που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για έκδοση ημερολογίου, να τις ανεβάσουμε στο blog και στο μελλοντικό site του χωριού. Αρχικώς λοιπόν όποιος έχει φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή (όποιος θέλει μπορεί να σκανάρει και παλιές φωτογραφίες) μπορεί να τις στέλνει στο vlasis7x@hotmail.com με την ένδειξη "Προσήλιο Φωτογραφίες". Στόχος είναι και μια έκθεση στο χωριό αλλά και η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος όταν συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό αλλά και οι οικονομικοί πόροι.
Στην φετινή έκδοση του ημερολογίου θα κυριαρχήσουν φωτογραφίες από κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού και του Συλλόγου. Όποιος έχει τέτοιες φωτογραφίες ας στείλει.
Όποιος έχει όγκο φωτογραφιών να τις γράψει σε ένα CD,DVD και να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για να πάρουμε το υλικό. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6979554384:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pws paei i antapokrisi???

Βλάσης Παπαχρήστος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δε περιμέναμε να βρούμε τόσο γρήγορα ανταπόκριση.Όταν μοιράσουμε και το ημερολόγιο μέσα στο Νοέμβριο και μιλήσουμε σε όλους τότε θα δούμε, που θα αρχίσουμε και τη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αρχείο του Συλλόγου,παλιά ημερολόγια,παλιές εκδηλώσεις κ.λ.π.