Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008

Γεωγραφική Θέση


Σήμερα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Τζουμέρκων με έδρα τους Χουλιαράδες. Βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων βορειοδυτικά του ποταμού Αράχθου, νότια του Νομού Άρτης και ανατολικά του Νομού Τρικάλων.
Το Προσήλιο συνορεύει δυτικά με το Παλαιοχώρι, ανατολικά με τον συνοικισμό της Κηπίνας, βόρεια με το ιστορικό Συρράκο και τέλος νότια με το κεφαλοχώρι της Πράμαντας. Χαρακτηριστικά οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι τα ακριβή σύνορα με τα όμορα χωριά είναι τα "νερά".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα γειτονικά χωριά είναι βλαχόφωνα παρόλα αυτά οι κάτοικοι του χωριού μας διατήρησαν την γλωσσική τους ταυτότητα.

2 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΪΔΑΣ είπε...

Kαλημέρα. Ονομάζομαι Αλέξανδρος Χάιδας και κατάγομαι από το χωριό. Ειλικρινά χάρηκα πάρα πολύ που βρήκα αυτό το blog. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του Συλλόγου. Σας συγχαίρω για τις δράσεις σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια. Έχετε κάποιο περιοδικό ή κάποια εφημερίδα που εκδίδετε;

Προσήλιο Τζουμέρκων είπε...

Ο Σύλλογος υπάρχει εδώ απ το 1980 αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν αναλάβει τα ηνία νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να δώσουν και άτι διαφορετικό. Η δημιουργία του blog εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή. Η δημιουργία εφημερίδας είναι στα άμεσα σχέδια μας. Παρόλα αυτά κάθε χρόνο εκδίδεται το ετήσιο ημερολόγιο το οποίο αποστέλνεται και σε όσους απόδημους Προσηλιώτες το επιθυμούν. Αν θέλεις μπορείς να το παραλάβεις ταχυδρομικώς. Κατά την έκδοση του θα υπάρξει ενημέρωση στο blog. Θα χαρούμε να σε δούμε και από κοντά.