Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Κατέπεσε F-16 κοντά στο Μιχαλίτσι, σώος ο πιλότος

Στις 10:33 το πρωί της 4ης Ιουνίου ύστερα από πρόσκρουση με πουλιά κατέπεσε στο γειτονικό Μιχαλίτσι μαχητικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας. Ο πιλότος χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης και τον συνέλεξαν σώο τα σωστικά μέσα. Ευτυχώς δεν ξέσπασε πυρκαγιά μιας και τα τμήματα της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ κατευθύνθηκαν στο χωριό από τα Ιωάννινα.

1 σχόλιο:

Προσήλιο Τζουμέρκων είπε...

Επεσε σε καλώδια το F16;

Καλώδια της ΔΕΗ και όχι... πουλί «κατέρριψαν» το F-16 !
10 Ιουνίου 2009, 20:53

του Μάκη Πολλάτου

Σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ προσέκρουσε το F-16 που συνετρίβη την προηγούμενη Πέμπτη 4 Ιουνίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr!

Λίγη ώρα μετά την συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους, το Πεντάγωνο διακίνησε παραπλανητικά την εκδοχή της σύγκρουσης με πουλί, προκειμένου να αποφύγει την κριτική ότι οι πιλότοι παραβιάζουν τους κανόνες ασφάλειας πτήσεων. Είναι προφανές ότι εν όψει των εκλογών, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου δεν επιθυμούσε να επικρίνεται ότι ελέγχει «πλημμελώς» κάποιους από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων για την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων πηγαίνουν στα σκουπίδια από παιδιαριώδη σφάλματα! Επιχειρώντας να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια της πτώσης του F-16 Block 50, οι αρμόδιοι του Πενταγώνου αποσιώπησαν (και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αποκρύβουν) τι συνέβη πραγματικά. Επιδιώκοντας μάλιστα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, διέρρεαν ακόμη και δήθεν αναφορά του πιλότου ο οποίος ενημέρωσε υποτίθεται τους ανωτέρους του ότι τον χτύπησε μεγάλο πουλί, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του μαχητικού του!

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του protothema.gr, το F-16 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση μαζί με ακόμη ένα αεροσκάφος ομοίου τύπου πετούσε πολύ χαμηλά κατά παράβαση των κανόνων. Πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανέφεραν δήθεν ότι σε ύψος 500 ποδών ένα πουλί χτύπησε στο ρύγχος του F16 και από εκεί πέρασε στο εσωτερικό του κινητήρα οπότε ο σμηναγός έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, αυτό που πραγματικά συνέβη στην συγκεκριμένη πτήση είναι ότι το μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να συντριβεί, χωρίς ευτυχώς ο πιλότος του μαχητικού να πάθει το παραμικρό (πρόλαβε να εγκαταλείψει εγκαίρως το F-16).

Το απόγευμα της Τετάρτης, ανώτατη πηγή του Πενταγώνου επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει το protothema. Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε, ο πιλότος που διασώθηκε ανέφερε ότι το αεροσκάφος του κατέπεσε έπειτα από πρόσκρουση με πτηνό. Την δεύτερη ημέρα της ανασύνθεσης των αιτίων του ατυχήματος, πάντοτε κατά την αναθεωρημένη επίσημη εκδοχή, ένας από τους αξιωματικούς της επιτροπής διερεύνησης βρήκε ένα καλώδιο κομμένο. Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο: ούτε το ισχυρό σενάριο της πρόσκρουσης του μαχητικού στα καλώδια της ΔΕΗ, ούτε η πιθανότητα να υπήρξε «εισρόφηση» πτηνού από τον κινητήρα πριν ή μετά το χρονικό σημείο κατά το οποίο το F-16 ακούμπησε στα ηλεκτροφόρα σύρματα.

Η επίσημη απάντηση του Πενταγώνου στο protothema.gr αναφέρει ότι τα ακριβή αίτια της συντριβής θα αποσαφηνιστούν σε περίπου έναν μήνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αναπαράσταση της πτήσης μέσα από τα στοιχεία του καταγραφέα στοιχείων πτήσης (flight data recorder) που έχει ήδη αποσταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κι όμως. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει ήδη αν το F-16 συγκρούστηκε με πτηνό. Κι αυτό διότι αν το πουλί είχε περάσει στον κινητήρα θα υπήρχαν ίχνη, που θα μπορούσαν να εντοπίσουν εύκολα οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του ατυχήματος. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι τώρα ο σμηναγός που διασώθηκε από την συντριβή του F-16 δίνει αντικρουούμενες εξηγήσεις για την πτώση του, γεγονός που συνηγορεί ότι αιτία του ατυχήματος ήταν η πρόσκρουση σε καλώδια!

Πηγή:www.ioannina24.gr