Προσήλιο: Ταυτότητα

Το Προσήλιο είναι ένα ορεινό, αραιοκατοικημένο χωριό στις δυτικές υπώρειες της κεντρικής Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ και απέχει από τα Γιάννενα 48χμ. Συνδέεται με αυτά οδικώς με δρόμο που ανοίχτηκε το 1961 και ασφαλτοστρώθηκε το 1995.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στον χώρο του Προσηλίου φημολογείται ότι υπήρχε μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν αγρότες που απασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες του μοναστηριού. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε από Δοβίσδιανα σε Χαλάσματα και από το 1928 επικράτησε η σημερινή ονομασία Προσήλιο.

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Σύνδεση με Εγναντία...

Την ανάθεση μελέτης για την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την περιοχή Τζουμέρκων, ενέκρινε η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού, Εκτέλεσης Έργων, Εκπόνησης Μελετών και Προμηθειών της Νομαρχίας Ιωαννίνων.

Είναι μελέτη βελτίωσης του δρόμου Κράψη - Ανατολική - Κοτομίστα - Παλαιοχώρι - Προσήλιο - Χριστοί - Πράμαντα, η εκπόνηση της οποίας έχει ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με προεκτιμώμενη αμοιβή 1.828.179,65 ευρώ. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.
http://www.ota.gr/article/29573.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: